-

Recepie

recept från Johannas blogg

OBS: ni måste vara nogranna när ni göör detta, annars kommer det bli fel!

lock/botten:
120 g äggvita (uppdelat i två skålar á 60 g var)
35 g socker
150 g skållad och finmalen mandel
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag

 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 160 grader.

 

Skålla mandeln och låt den torka, finmal den sedan i en nötkvarn, mixer eller annat redskap - det får inte finnas stora bitar av mandel.

 

Blanda den malda mandeln med siktat florsocker i en bunke.

 

Vispa 60 g äggvita på låg hastighet och öka medan du häller i 35 g socker - vispa tills du får en fin marängsmet som du kan vända uppåner utan att den rör sig.

 

Koka upp en sockerlag tills termometern mäter 118 grader .

 

Häll i sockerlagen i marängsmeten medan du vispar på låg hastighet - detta måste göras snabbt efter att lagen nått 118 grader annars kommer sockerlagen stelna i kastrullen.

 

Vispa smeten på medel/hög hastighet tills smeten helt kallnat och fått en fin glans - detta kan ta ca 15 minuter!

 

Rör i resterande 60 g äggvita och florsocker/mandel-blandningen och tillsätt eventuell hushållsfärg

 

Vänd ihop marängsmeten och mandelsmeten - smeten ska vara trögflytande.

 

Spritsa ut ca 60 små klickar lite större än en femma på en plåt med bakplåtspapper - om dom blir toppiga kan du slå plåten mot ett bord så att dom lägger sig lite.

 

Låt dom nu stå och vila i 30 minuter - detta för att förhindra att de ska spricka i ugnen!

 

Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter - beroende på din ugn, i min ugn tar det 11 min för de små kakorna att bli klara.

 

Dra av bakplåtspappret med kakorna från plåten med en gång när du tar ut dom från ugnen.

 

Spritsa valfri fyllning på hälften av alla kakor och använd resterande kakor som "lock".

Fyllning


vitshoklad/Lime

100 g smör

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g vitchoklad

2 st lime

ev. karamellfärg

 

Smält vitchokladen över ett vattenbad och låt svalna något.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt.

Riv skalet av två limefrukter i smöret och pressa ner saften av en halv lime.

Blanda ner chokladen.

Tillsätt ev. karamellfärg

 

Nutella:

 

100 g smör

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

0,75 dl nutella

 

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt.

Blanda ner nutella och kakao.


Citron:

 

100 g smör

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 stor citron

ev. gul karamellfärg

 

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt.

Riv ner skalet av en stor citron (eller två mindre), samt pressa ner saften av en halv (eller en hel liten).

Tillsätt ev. karamellfärg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0